22. prosince 2016

Recept na vaječný koňak



U nás doma na vánoce nejvíce frčí vánoční koňak (likér), který jsme schopni vypít na posezení. Každý rok kupujeme nový a nový, atak mě napadlo si ho udělat sama a ušetřit pár kaček. Při mém štěstí jsem zjistila, že prababička vaječný koňak dělala před několika lety a dala mi na něj recept, takže hurá do práce.

Už jste někdy zkoušeli dělat vaječný koňak u vás doma? Já ne, takže to byl můj první pokus a docela se povedl. Babička do koňaku přidávala líh, já jsem spíše pro rum, takže chuť koňaku je trošku jiná, ale přesto velice dobrá.

Je těžké si koňak udělat doma?
vůbec ne. stačí pár ingrediencí a máte ho do 20ti minut hotový. Dobře než ochladíte mléko tak 30 minut, ale je to opravdu jednoduché i pro ty, kteří nejsou úplně zdatní, jak ve vaření, tak v pečení.

Vyjde mě to draho?
Nevyjde. Tedy v první várce trošku ano, pokud nemáte doma flašku rumu, ale zase na půl litru rumu máte 2-3 litry koňaku, pokud nechcete mít koňak velice silný.

Jak se koňak vyrábí? 
to si povíme v dalších řádcích
                                                                    ↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓




                                  💮 Recept na 0,5 litru vaječného koňaku 💮 

ingredience:                                                                                                                poznámky
2 žloutky                                                                                               rumu můžete přidat kolik chcete
150g cukr moučka                                                                                toto je jen uvedené množství,
2,5/8 litru mléka                                                                                   kolik jsem dávala já 
půlka balíčku van. cukru
100-150 ml rumu

Postup
  • Vyšleháme žloutky s cukrem cca 7 minut v ručním mixéru
  • mléko připravíme k varu a přidáme vanilkový cukr.
  • za stálého míchání provedeme varem a poté chladíme ve studené vodě. (stále mícháme)
  • Do vyšlehaných žloutků s cukrem přidáváme po kouskách vychladlé mléko a stále mícháme kvrdlačkou nebo vařečkou. 
  • poté  přidáme rum a opět zamícháme. 
  • Naléváme do čistých lahví (prolitých vařicí vodou nebo 10 minut nechat prohřát v troubě)  s dobrým uzavíráním a necháme v lednici uležet 7-14 dní  
Takto získáte 0,5 litru Vaječného koňaku


Dobrou chuť